Синтезирани размисли (без страсти) за настоящите протести…

1. Сметките за ток на някои хора (особено тези, които се отопляват на ток) бяха почти двойни заради по-дългите почивни дни, когато се канят гости, готви се повече, както и заради почти двойния период на отчитане.

2. Това, в комбинация с увеличаващата се безработица & завърналите се безработни от Западна Европа & стагниралите доходи бяха искрата, която запали един по-масов протест.

3. Дали инспирирани от чужда агентура или от желание за власт, една групичка „активисти” почти от самото начало възседна протестите. Тези активисти постоянно тръбят, че били „против партиите”, че те самите били „само граждани”. Реално почти всеки от тях се е опитвал да пробие през разни радикални партии като „Българската левица”, ГОРД, Движение „Русофили”, в БСП или просто чрез възсядане на предишни протести против всичко, които бяха неуспешни. Ако ви е интересно, вижте в гугъл. За час-два ще видите, че са все разни съмнителни субекти.

4. Отново – дали инспирирани от партии и чужди държави, които искат хаос в България или от простотия, въпросните лидери, които не искат да бъдат обявявани за лидери, подхлъзнаха добронамерените, но наивни хора по абсурдни и потенциално много опасни за България лозунги: велико народно събрание, нова конституция, намаляване на броя депутати, отзоваване на депутати, 100% мажоритарни листи, 50% „гражданска квота” във всички ведомства, сваляне на цената на тока, увеличаване на заплатите, съд за политиците, да няма партии, да се „смени” „политическата класа” и други впечатляващи глупости.

Би било много жалко, ако се случи някое от следните:

1. Ако протестите върнат на власт тройната коалиция (със заместник на НДСВ).

2. Ако върнат управление, което ще построи Белене. Тогава наистина ще фалираме и сегашната ситуация ще ни се вижда като разкош.

3. Ако нестабилността и протестите продължат дълго и продължават да се поставят абсурдни искания, което окончателно ще прогони много настоящи и повечето бъдещи инвеститори. По този начин ще си осигурим бедност и за следващото поколение.

4. Ако партията, която вземе властта се отдаде на популизъм, за да омилостивява улицата, като същевременно не прави реформи.

5. И не на последно място – ако десетте некомпетентни същества, възседнали протестите, успеят да се намърдат в политиката (без имена – нямат нужда от повече реклама).

Същевременно рискуваме:

1. Протестите да утихнат по естествен път.

2. Медиите, с право да сменят огромната симпатия към протестиращите с присмех към абсурните искания.

3. И цялата обществена енергия да отиде на вятъра. Да си останем с няколкото счупени кошчета за боклук, изгорени коли и – за съжаление – двамата самозапалили се сънародници. А монополите, корупцията и всичко останало, което масово ненавиждаме, да си остане по старому.

Затова, паралелно с обясняването, че повечето искания са невъзможни, трябва да се поеме отговорност, да се проведат бързо избори и обществото да се обедини около някои основни приоритети, които да се изпълнят в най-краткия възможен срок.

Енергетика, битови услуги

1. Да се забрани засекретяването на договори и правенето на поръчки без конкурс в монополния сектор.

2. Така да се промени системата в ДКЕВР, че да има максимална прозрачност, без се накърни независимостта на комисията (както изисква ЕС).

3. Да не се признават загуби или, ако е невъзможни, да се признават съвсем малко (2-3%).

4. Да се спре необратимо проекта „АЕЦ Белене”.

5. Да се въведе конкуренция между доставчиците на ток (което май така или иначе щеше да стане).

6. Да се направят такива промени в законодателството, че потребителите на „Топлофикация” да бъдат в индивидуални отношения с фирмата, да плащат реално-потребеното и да не бъдат наказвани заради кражбите на съседите им-мошеници.

Съдебна система, правоохранителна система

Истината е, че аз нямам „умни” идеи в тази област. Както очевидно нямат и протестиращите, защото тази тема почти отсъства. Но сработването на звената МВР-прокуратура-съд очевидно не се получава достатъчно добре у нас, макар че има подобрение. Сред юристите циркулират множество идеи – нека се приложат някои разумни идеи и да се види дали след две години ще има забележима промяна. Решаването на този въпрос би увеличило чувството за справедливост, а същевременно няма как да не привлече и повече инвестиции.

Иконимика, доходи, пенсии

1. Пенсиите май няма как да се вдигнат (с достатъчно много) при настоящата демографска ситуация. За да се вдигнат, хората ще трябва да се примирят с много по-висока пенсионна възраст – примерно 70 години. Някой да направи сметка, но това мисля, че би дало на държавата ресурса да повиши настоящите пенсии значително. 2. Във възможно най-кратки срокове да се въведе електронното правителство. То би било огромно улеснение за бизнеса и за хората.

3. (Ако е възможно според регулациите на ЕС) Да се основе държавна банка, която да предоставя много евтини кредити за започване на малък бизнес, (примерно на наскоро завършили студенти).

4. Да се замразят детските надбавки с тенденция към спиране, но да се намалят данъците на семействата с повече от две деца.

Образование

1. Ако тези протести показаха едно, то бе, че освен похвалната гражданска енергия, на средностатистическия българин му липсва гражданското образование, образованието по съвременна българска история, по логика, по философия.

2. Във всички училища, задължително, да се учи английски до постигане поне на използваемо равнище.

3. Да се въведе наказателна отговорност за родителите, които позволяват на децата си да не ходят на училище.

Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Politics, Society and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s