Египетски съд: Мъжете на израелки да са без гражданство

Върховният административен съд на Египет потвърди решението на по-ниска съдебна инстанция, съгласно което египтяни, женени за израелки, може да бъдат лишавани от египетско гражданство. Същото заплашва и децата от смесени бракове.

Съдът поръча на Министерството на вътрешните работи (то обжалваше решението на долната инстанция) да внесе въпроса за разглеждане от правителството с цел да се определи процедурата, по която в такива случаи ще се отнема гражданство.

В решението си съдът определя подобни бракове като “негативно явление”, нанасящо вреда на националната сигурност на Египет. Всеки конкретен случай трябва да получи решение от правителството, което трябва да разгледа дали съпругата е израелска арабка или еврейка.

По този начин ще се води борба и с масовото пътуване и отсядане на египетски младежи до и в Израел.
По неофициални данни в Израел днес живеят и работят около 220 000 граждани на Египет, от които над 25 000 са женени за израелки.

Според вносителя на иска Набил ал Уаш на потомците от смесени бракове трябва да се забрани да служат в египетската армия, защото не бива да се появява ново поколение, “нелоялно към Египет и арабския свят”, съобщи Би Би Си.

Той спечели делото с настояване да се прилага член от закона за гражданството от 1976 г., в който се казва, че то се отнема от всеки, който има брак с израелец, служил в армията (на практика това е почти всеки израелец – бел. ред.) или подкрепя ционизма.

Пред “Ройтерс” правозащитникът и адвокат Неджат ал Борай коментира, че е изненадан от съдебното решение, защото законът определя отнемане на гражданство за доказани шпиони, т.е. бракът с израелка се приравнява с шпионска дейност.

Published by Dnevnik:

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/06/06/912657_egipetski_sud_mujete_na_izraelki_da_sa_bez_grajdanstvo/

Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Politics and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s