Социалистическият царевичен fast food на президента Уго Чавес

От Андрю Коуторн, Ройтерс

Последна промяна в 22:10 на 20 апр 2010

 

Reuters

Със собствена версия на прочутите кубински сладоледаджийници “Копелия” днес във Венецуела се множат закусвалните “Социалистическа арепа”, в които със субсидирана версия на популярната национална храна се пълнят стомасите и душите.

По същия начин, както в Хавана се извиват дълги опашки пред сладкарници “Копелия”, така и стотици венецуелци чакат търпеливо всеки ден в Каракас да си купят арепа – вид царевична питка с плънка от сирене или месо – срещу 66% по-ниска цена от нормалното.

Социалистическият царевичен fast food на президента Уго Чавес 

Reuters

Заведенията “Социалистическа арепа” – една от веригите, разрастващи се из страната-  е класическа и пълнеща заглавията медиите инициатива на президента Уго Чавес, популист, според когото неговата специфична революция е контрабаланс на американския капитализъм.

Продавачките и сервитьорките са блечени в червени фланелки с надпис “Чавес е победител!” и дори в тоалетните има социалистически петолъчки над пиктограмите за дамското и мъжкото отделения.

Докато преглъщат или чакат, клиентите могат да четат от стените цитати от леви латиноамерикански мислители.

“Едновременно хранят стомаха и политическите ми убеждения – и всичко това само са 7.5 боливара”, казва Консуело Бустаменте, 64-годишна пенсионерка. Тя споделя, че е била социалистка много преди бившият военен Чавес да дойде на власт преди 11 години.

Социалистическият царевичен fast food на президента Уго Чавес 

Reuters

Инициативата с питките арепа вдъхновява чавистите и предизвиква подигравки от противниците на Чавес, които смятат, че съюзникът на Куба съсипва страната им с погрешен подход за борба с бедността и отживяла политика в комунистически стил.

“И мъртъв няма да ме видите да седя там с онези мръсни чависти. Чавес и неговите марионетки може да подаряват арепа, но в същото време съсипват икономиката”, казва добре облечена домакина, докато купува в приличен квартал царевичната питка по 25 боливара.

Но именно точно такива мерки със субсидиран хляб поддържат близките връзки на Чавес с бедното мнозинство в страната, което може да му осигури победа на избори.

Социалистическият царевичен fast food на президента Уго Чавес 

Reuters

Макар рецесията, ужасяващата престъпност и режима на ток и вода да се отразиха на рейтинга му, той продължава да се радва на популярност в рамките на около 50%.

От своя страна, това се дължи отчасти на правителствените субсидии плюс безплатните училища и медицински услуги в най-бедните квартали на столицата Каракас и други градове.

Популистките маниери на Чавес – да ругае критиците си и да размахва бейзболна бухалка на митингите – плашат опонентите му, но пък се приемат добре сред поддръжниците, вярващи, че до идването му на власт елитът на Венецуела десетилетия наред ги е изолирал от властта.

Въпреки това Чавес знае, че на парламентарните избори през септември ще трябва да се бори, защото опозицията отсега надушва шанс най-малкото да намали мнозинството му. След това и двете страни ще се прицелят в президинтския вот през 2012г.

Социалистическият царевичен fast food на президента Уго Чавес 

Reuters

В закусвалня “Социалистическа арепа” не всеки е щастлив.

Уилям Кинтеро Палма клати недоволно глава, докато отхапва от арепа с шунка и сирене. Според него вдигането на цената от първоначалните 5 боливара е грешка. Венецуела е една от страните с най-висока инфлация в света – 25% за 2009г.

“Скоро ще ги прекръстят на “Капиталистическа арепа”. Това място трябваше да е различно. А вижте – днес вече са свършили пилешкото и каймата.”

27-годишният венецуелец твърди ,че не се смята за социалист, защото маса правителствени социални инициативи не предлагат нищо повече от нискокачествени услуги. А и не обича войнствения тон на Чавес.

А би ли го подкрепил въпреки това?

“Мисля, че някои хора, които са гласували за него, сега ще се въздържат. Не и аз – аз съм с големия човек. Каквито и да са грешките му, няма никой друг, който да е поставил сред приоритетите си интересите на бедните.”

Социалистическият царевичен fast food на президента Уго Чавес 
Published in Dnevnik:
Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Society and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s