Учени откриха нов химичен елемент

Последна промяна в 08:38 на 07 апр 2010

 

Reuters

Екип от руски и американски учени съобщи, че е открил нов елемент, смятан за липсващото звено към група свръхтежка материя с химически свойства, които засега никой не може да предвиди.

Елементът все още си няма име, но условно е наречен “унунсептий” (ununseptium) от латинското наименование на числото 117 – мястото, което би трябвало той да заеме в т.нар. Менделеева таблица според броя на протоните си.

В края на 2009 и началото на 2010г. учените са произвели едва 6 атома като са сблъскали изотопи на калций с радиоактивния елемент беркелий. Това е станало в ускорител на частици (известен още като циклотрон) в прочутия ядрен институт в Дубна.

Подробностите са от статия, подготвена за публикуване в списанието Physical Review Letters и цитирана от “Ню Йорк таймс”.

Данните, събрани от екипа, изглежда потвърждават това, което теоретиците отдавна подозират, но досега никой не е доказал на практика – че отвъд определен праг новите елементи стават все по-тежки, по-стабилни и с по-продължителен период на съществуване. Ако тази тенденция отведе учените към т.нар. “остров на стабилност”, там може да се появят нови странни материали с научна и практична приложимост, която засега никой не може да си представи.

Пет от произведените атоми унунсептий имат 117 протона и 176 неутрона, а шестият е със 177 неутрона. Според теоретиците най-стабилният от елементите в евентуалния “Остров на стабилността” би трябвало да има 120-126 протона и 184 неутрона.

Какво се случва отвъд тази зона е сериозно научно предизвикателство, защото то води директно към въпросите “Безкрайна ли е периодичната таблица?” и “Ако не е така, къде свършва тя?”.

Освен в Дубна екипът е работил в лабораторията Ливърмор; в Националната лаборатория в Оук Ридж и Университета “Вандербилт” в Тенеси; в Университета на Невада в Лас Вегас и в Изследователския институт за ядрени реактори в Димитровград, Русия.

Published in Dnevnik:
Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s