Волфганг Шойбле – борецът за тотален контрол

“Дневник” представя финансовите министри в най-големите европейски икономики и в най-силно пострадалите от кризата. Вчера разказахме за французойката Кристин Лагард, а днес идва ред на нейния германски колега Волфганг Шойбле. Утре ще представим британския министър на финансите Алистър Дарлинг.

В жилището ми е Волфганг Шойбле, той познава заплахата и обискира всички помещения“, рапират музикантите от популярната хип-хоп банда Fettes Brot в новото си парче “Контрол”, заемащо челно място в германските класации. Едва или има друг европейски политик от последните две десетилетия, който толкова силно да поляризира общественото мнение и да е обект на толкова критики, шеги и откровени подигравки, колкото 67-годишния християндемократ Шойбле.

Но днешният министър на финансите на Германия, от когото до голяма степен зависи оцеляването на европейската финансова стабилност, е уникален в много отношения. Докторът по право и икономика е неизменен фактор в германската политика от 1984 г., когато става министър за особени поръчения и шеф на канцлерството във второто правителство на Хелмут Кол. Шойбле е и единственият все още действащ министър, заемал министерски пост преди Обединението.

През 1989-а за пръв път е назначен за вътрешен министър, в което качество участва и в преговорите за сливането между ФРГ и ГДР. Между 1991 и 2000 г. Шойбле ръководи парламентарната група на ХДС/ХСС, а в опозиционния период на християндемократите периодично е спряган за различни позиции, включително и за кандидат-президент. Ангела Меркел го взема за вътрешен министър през 2005 г., а от миналата есен той оглавява министерството на финансите.

Шойбле, срещу когото през октомври 1990 г. е извършен атентат от психично болен мъж, приковал го завинаги към инвалидната количка, е смятан за тежката артилерия в ХДС, боец, издръжлив на много битки, но понякога твърде самостоятелен играч. Канцлерът Меркел си дава ясна представа за способностите му, затова предпочита да го държи на своя страна, вместо да го остави да бъде неин противник.

През януари 2000 г. в разгара на аферата с черните каси на ХДС Шойбле призна, че е взел 100 000 марки в брой като дарение от оръжейния търговец и лобист Карлхайнц Шрайбер, по-късно се извини и се размина с повдигане на обвинение, но епизодът и до днес е повтарян от критиците му.

Християндемократът олицетворява идеите за (тотално) контролиращата държава – като вътрешен министър се опита да прокара повече правомощия за полицията, поиска и правото на дистанционен “онлайн обиск” в компютри на заподозрени, обяви се за съдебна употреба на показания, изтръгнати при мъчения, заговори и за използване на Бундесвера за гарантиране на сигурността вътре в страната (забранено от конституцията).

Откакто пое финансовото министерство Шойбле упорито преследва данъчните измамници и продължи битката на предшественика си Пеер Щайнбрюк срещу данъчните оазиси Лихтенщайн, Швейцария и т.н., макар че донякъде изненадващо заложи по-скоро на дипломацията, отколкото на агресивния тон на социалдемократа Щайнбрюк.

Съдбата обаче му поднесе лоша шега, като го постави в един отбор с правосъдния министър Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер: либералната правозащитничка години наред остро се противопоставяше на инициативите на Шойбле, а в интервю за “Зюддойче цайтунг” през 2007 г. посочи,, че той не прави разлика между правото във военно и в мирно време. Не е съвсем ясно дали във времена на тежка криза това е само минус.

Published in Dnevnik:
Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Politics and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s