Иван Костов: Не бива да се облагат доходите на пенсионерите

Иван КостовИван Костов

Фотограф: Асен Тонев

Не бива да се стига до такива тежки антикризисни мерки като облагане на доходите на работещите пенсионери, намаляване на майчинските и доплащане за лечение. Тези мерки  са драстични и ще бъдат посрещнати изключително лошо, заяви пред БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той коментира ситуацията в България като тревожна, защото кризата се развива и води до намаляване приходите на фирмите, запушване на каналите за разплащане, нарастване на просрочените задължения между фирмите и на фирмите към банките. Нарастват несъбираемите кредити и в това положение правителството, както и “всички ние сме изправени до стената”, допълни Костов.

Едно от най-положителните неща към момента е че се води дебат, предлагат се мерки и решения. Това е полезно и трябваше да се случи преди 2 години. Още през лятото на 2008 трябваше да започне този дебат, а това което се случи показва незрялост на обществото и незрялост на демокрацията, каза още съпредседателят на “Синята коалиция”.

В момента реално признатите изискуеми кредити са 700 млн. лева, а техният реален размер няй-вероятно е около 1,3 млрд. лева, каза Иван Костов. Предложението на “Синята коалиция” е да се създаде централен регистър, който да обобщи информацията, определи сроковете – държавата признава като безспорни изискуеми тези кредити и това до голяма степен ще реши проблема на фирмите, защото те ще имат официален документ за пред банките, че ще дойде момент, в който те ще могат да погасят кредитите си. Това решение е щадящо по отношение на хората и на цялата система.

Published in Dnevnik:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/17/874488_ivan_kostov_ne_biva_da_se_oblagat_dohodite_na/

Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Politics and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s