Dnevnik.bg: “Индия забрани ГМО патладжан”

Индийските власти не разрешиха отглеждането на генно модифициран патладжан въпреки твърденията на защитниците му, че той ще носи на фермерите поне 330 млн. долара годишно. Страната е втора след Китай по производство на патладжани.

Министърът на околната среда Джайрам Рамеш обяви, че налага мораториум на отглеждането на първия за страната ГМО зеленчук, допълнен с ген срещу болестите, които редовно унищожават реколтата в Индия. По думите му сред учените все още няма единодушие по въпроса, а забраната ще продължи толкова дълго, “колкото е необходимо за изграждане на обществено доверие”.

Регулаторните органи одобриха сорта “Бт Бринджал” през октомври, но впоследствие срещу него се надигна буря от протести, посочва АФП. Привърженците на културата твърдят, че тя ще увеличи добивите с 50%, ще намали употребата на пестициди и ще помогне за изхранването на мнозина от над 1 млрд. души население. Половината индийци са пряко зависими от земеделие, но то е изключително неефективно и стотици милиони хора продължават да мизерстват, обяснява “Ройтерс”.

ГМО патладжанът е разработен от индийската компания “Махико” и американската “Монсанто”. В Индия от 2002 г. се отглежда ГМО памук, което нареди страната след Китай и по добив и износ на памук, с което се занимават 5 млн. фермери.

Published in Dnevnik:

http://dnevnik.bg/sviat/2010/02/10/855959_indiia_zabrani_gmo_patladjan/

Advertisements

About europeanobserver

A digest of relevant political, cultural, and social news and analyses. Блог за политически анализи, културни новини, хумор и всичко любопитно.
This entry was posted in Environment. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s